fffff

Ulei de floarea soarelui in loc de motorina?

38 posts in this topic

Bun, dar tot nu aud aici vreo parere a cuiva care a mers eventual cu ulei alimentar (nears, nou din sticla). E rau, sau e bine? Ce se poate strica? Scade puterea, noxe mari, care pot fi urmarile?

Da, nu e nici o printre atatea topicuri cu acelasi subiect.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi se intampla sa umblu pe soselele din jurul Clujului si sa simt constant miros de ulei prajit, de fapt chiar de cartofi prajiti! :smile: Ma uit in jur, pustiu, nici o gospodarie, doar in fata vreun Mertan vechi de care abia ma tin. Ce concluzie trag? Ca, de fapt, cartofii prajiti miros a ulei ars de floarea soarelui, la fel ca ce scotea Mertanul pe esapament!!! Fara gluma, ajung la un ferma si vad PETuri de ulei de floarea soarelui de 5L aruncate intr-un colt, iar nevasta fermierului imi spune ca dl. fermier baga linistit in tractor (U650) si merge perfect, e mult mai ieftin ca motorina (4.19lei/L, am vazut in Auchan, fata de 6.25lei/L motorina la Petrom) si mai si simte constant miros de cartofi-pai! Da' si-a luat si ea un bidon pentru gatit, ca nu putea sa-l lase sa-l lase sa-l arda pe tot pe camp, la cosit sau balotat! ;)

Edited by Magua
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da si eu bag intr un papuc diesel de 1,9 l de vreo 3 luni si merge perfect . Pana acum am bagat doar ulei nou

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.hqracing.nl/ppo_pagina_eng.html

Citind acest articol am presupus ca poti folosi ulei bunica + diesel 50/50 linistit . As vrea sa vad si parerea voastra .poate mia scapat mie ceva citit printre randuri , engleza , tras concluzii gresite :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si pe mine ma macina de ceva timp subiectul "ulei de gatit" in loc de motorina. Oare dauneaza motorului sau este un mit? La 80 de litri cat are rezervorul s80-ului...ar conta la buget chiar daca as pune 50% motorina si 50% ulei. Am un prieten care are un Ford Mondeo din 1998 2.0 diesel (nu este commonrail) care baga de prin mai ulei de gatit(chiar si 100% ulei) si merge fara probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-a mai discutat si nu este recomandat a fi folosit pentru injecții tip common-rail.

La cele clasice merge,la astea mai pretentioase nu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersii Mr.Fresh :D

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volvo V70 D5 nu cred ca merge cu ulei :( in schimb merge cu biodiesel

Biodieselul este 100% compatibil cu TOATE motoarele diesel. Nu confundati uleiul cu biodieselul. Ca sa se obtina biodiesel din ulei se scoate glicerina, care ar putea sa infunde injectoarele masinilor mai noi (tehnologie mai noua). In volvo 9xx, 7xx, 2xx. (motoare d20, d24) se poate folosi ulei ars si filtrat sau ulei nou nefiltrat ca merge motorul mai bine decat cu motorina. Singurul inconvenient este ca iarna trebuie incalzit uleiul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am mers toata vara cu amestec 50/50 ulei floarea soarelui nefolosit/motorina cu un Opel Astra G 1.7 DTI 2002 si pot spune ca usor usor motorul a functionat din ce in ce mai bine. Relantiul care avea unele fluctuatii s-a stabilizat iar intre 1500-3000 rpm masina trage o idee mai bine.Avand in vedere ca Rudolf Diesel a inventat acest motor in 1892 cu intentia de a functiona cu o gama larga de combustibili si l-a prezentat in 1900 cand a folosit ulei de arahide nu vad de ce nu ar functiona fara probleme cu ulei de floarea soarelui. Toti punem in candela acest ulei si arde fara probleme cu "emisii" aproape neglijabile. Daca sunt probleme cu fitilul mai fumega, dar stim ca se rezolva cu o forfecuta.Eu asa am vazut la bunica. :smile:

Exista o singura problema .Uleiul de FS este mai dens si arde un pic mai greu ca motorina (asta euro 5 care nu seamana mai deloc cu cea din anii 90).Aceeasi cantitate dezvolta o putere calorica mai mare si pentru a functiona corect si bine (mai bine de altfel) trebuie sa umblam un pic la soft. Adica sa modificam avansul injectiei. Eu asa am facut si diferenta s-a simtit imediat.Sigur a crescut puterea dezvoltata de motor si a scazut consumul.Nu este o treaba de amator!

NU folositi ulei neincalzit pe motoarele common rail! Singura problema este pompa de inalta presiune ,care are tolerante limitate (conteaza foarte mult vascozitatea motorinei pentru a functiona corect). Din acest motiv odata cu aparitia acestui sistem de injectie motorina a devenit din ce in ce mai fluida.

Ca o completare vreau sa spun ca masina mea cu injectie clasica (pompa de injectie rotativa si injectoare mecanice) a pornit iarna intotdeauna mai repede ca oricare alta masina din parcare dotata cu motor common rail folosind acelasi fel de motorina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumos spus.

Marea problema a acestor sfaturi de bun simt este ca sunt multe urechi care asculta, nici una nesemanand cu alta si in final fiecare aude ce vrea.

Iti garantez ca majoritatea a inteles din postul tau ca atata timp cat subtiaza destul amestecul, poate sa puna oricat si in orice conditii. Dupa aia, nu au nici o jena sa vina si sa spuna ca solutia e o prostie, nu merge... desi nu si-au dat silinta sa inteleaga virgula si paranteza.

Posibil chiar de la anul se vor vedea rezultatele mintii lor stralucite, ca miroase tot mai des a popcorn dupa niste masini care putin probabil sa tina la "glumele" detinatorilor.

P.S. Pompa mea de injectie rotativa, a tinut cu 10-15% mai mult pe tratament vegetal decat "expected life".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un prieten care detine un mercedes124 motorizare 2.0 diesel se lauda ca foloseste ulei de floarea soarelui in locul motorinei.La Volvo al meu din 1997 sa ma risc sa folosesc?

cauta pe net, informatii suplimentare!eu conduc un camion care merge cu biodiesel, partial! Dar e complicat! Uleiul ars merge f.bine, dar trebuie o instalatie de filtrare care se poate cumpara de prin Olanda! Si la procesul de filtrare se fol si metanol! Instalatia e mica, cam cat un butoi de60 l.Uleiul de rapita (biodieselul) se fol in amestec! Cam 30%diesel, restul bio. Dar trebuie rezervoare separate! Deci... complicat... mai este varianta metan+diesel, dar si aici trebuie o instalatie speciala! Concluzie ... nu merita!

Adi2727, tu ai dreptate,ca tine mai mult cu amestec de ulei, dar ulei curat, nears, explicatia este ca uleiul este pur nu e ajutat cu temirice porcarii chimicale, cum se intampla cu motorina! Dar tu ai sistem de injectie clasic, la masinile noi toata electronica asta nenorocita, se schimba povesrea! Motorina de azi e prea uscata, pentru ca aprox 30% din ea are inlocuitori chimici! Cine isi mai aduce aminte cum era motorina acum 10 ani? Avea o culoare verde inchis, si era grasa, ungea..!

Chiar e bine sa mergi cu ulei de gatit? La diesel, evident.

doar la dieselurile clasice, cu pompa de injectie clasica! Dar uleiul trebuiesa fie f.bine filtrat! Si apoi.. cat mai coste litrul de ulei in tara? Se merita? Uleiul de in merge si el! Este uleiul de transformator! Dar si asta costa!

Bun, dar tot nu aud aici vreo parere a cuiva care a mers eventual cu ulei alimentar (nears, nou din sticla). E rau, sau e bine? Ce se poate strica? Scade puterea, noxe mari, care pot fi urmarile?

Ai o scadere de putere, uleiul ,nu are detenta motorinei, noxele sunt mult mai mici, dar e problema iarna! De asta masinile care folosesc biodiesel au pe langa filtru suplimentar, ceva asemanator cu repartitorul la inst de gpl, care incalzeste biodieselul ! Este pe youtube un video cu un tip care prezinta solutiile alternative la diesel, el fol ulei ars, filtrat, ulei de nuca de cocos ! Aici in itala se fol metanul la greu, sau biogazul ( hidrogen sulfurat-basini pe romaneste, scuzati expresia)deci varianta economica ar fi gpl, sau metanul!
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din nou va spun nu mai confundati uleiul cu biodieselul, Din ulei se obtine biodiesel printr-un proces numit transesterificare, proces prin care cu ajutorul unui alcool (etanol, metanol) se descompune uleiul in 2 compusi: biodiesel si glicerina. Biodieselul devine mai vascos decat motorina la temperaturi scazute si de aceea se folosesc amestecuti biodiesel plus motorina sau incalzitoare pe timpul iernii. Instalatiile olandeze care se monteaza pe camioane sunt de fapt mini fabrici de biodiesel de aia sunt asa scumpe.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now