Buna dragilor,
Din a doua incercare am reusit sa am cont aici Nu stiu de ce nu am mers de prima data Multumesc pentru vorba buna!
Despre mine putin:
Jules, aproape 37 de ani, locuitor de Ilfov, undeva in nordul capitalei.La tara. Am permis de la 18 ani si un calcul sumar imi da ceva la un minim 600k km parcursi pina in prezent.
Scopul contului aici e simplu. Sint in cautare de masina. Masina pe care intentionez sa o cumpar cindva anul asta. Undeva pina la toamna. Deci nu ma grabesc. Am avut VW Touran din 2004 pina acum vreo doua luni.1.9 tdi, 100cp, cutie manuala. O masina superba in principiu, dar a sosit timpul sa caut altceva. Nevasta-mea are un Mitsu Colt 1.3 benzina, 95 cp.
Daca e sa compar masinile astea doua, Coltul nu a avut nevoie decit de intretinerea periodica. Cu o pompa de frina si ambreiaj schimbate pe garantie. Ambreiajul a fost schimbat degeaba, dar am aflat dupa ca era un senzor decalibrat de vina.
Insa Coltul a avut si vreo trei accidente destul de nasoale cu radiator, aripa, trager, compresor AC, aripa spate si punte spate care au trebuit schimbate. Ma rog, aripa spate am insistat sa fie indreptata si a fost. Puntea spate schimbata ca asa au zis cei de la service. Totul s-a facut pe casco. Oricum in afara de vopsea care da semne de oboseala masina nu are probleme. Insist pe asta ca tocmai lipsa problemelor la exploatare normala e un mare punct pentru mine. Are cam 140k km azi. Touranul cam 160k km. La care e alta poveste.
Ma lungesc putin, dar pentru mine e important. In familia extinsa, adica taica-meu are un Land Rover Defender si un Hyundai Santa Fe, model 2000 cred. Despre Defender nu am ce spune mare lucru decit ca consuma enorm si poti merge cu el cam peste tot. Si nu e comfortabil deloc. Santa Fe-ul in schimb e masina care face minim 100 km zi de peste 10 ani si inca duce. La asa o exploatare masina a avut destule probleme, insa personal am un mare respect pentru masina asta.
Asadar, tinind cont de cele de mai sus, optiunile mele sint destul de dubioase. In sensul ca mi-as dori un Santa Fe modelul 2008, insa sint relativ scumpe si as vrea si cutie automata. Plus ca sintem in 2015 si parca nu as mai cumpara o masina mai veche de 5 ani.
Asa ca mi-am reorientat optiunile. As merge pe o masina mai mica, nu de teren. Si neaparat benzina. Nu mai vreau diesel o vreme. DPF, EGR, turbina, volanta dual mass, injectoare etc. Prea multe care necesita interventii pentru ca se strica, infunda. La touran am schimbat volanta de patru ori. Turbina o data, dar nu regret asta. EGR-ul trebuia servisat. Bine ca nu avea DPF.
Ma uit dupa un sedan sau break, cu motor intre 1.8-2.0 litri si putere macar 140 cp, sub 200k km. Si cutie automata. Din cautarile mele am vazut va Volvo are ceva ce mi-ar place. La fel si mitsubishi. Lancer X, motor 1.8 benzina, cutie CVT. Am condus una si e interesanta. Nevasta a condus-o 2 saptamini si s-a indragostit de ea.
Problema mea actuala e ca la VW si Mitsubishi cunosc motoarele si forumurile lor sint cumva o a doua casa pentru mine. Despre Volvo nu stiu mare lucru. Am frunzarit forumul putin, dar o sa-mi ia ceva timp pina sa ma lamuresc ce masina are ce motoare.
Si aici as aprecia ajutorul vostru. Tinind cont de criteriile mele, ce optiuni am considerind si un buget de 8000 euro. Cam pina acolo vreau sa ma intind. Are rost sa ma uit si pe afara sau bugetul meu e atit de praf incit nu o sa gasesc ceva corect?
Acum, daca exista vreun model care sa fie ok, dar nu se incadreaza in buget/specificatii, pot merge pe anul de fabricatie 2009 si cutie manuala. Si cred ca va trebui, daca e sa ma uit la ce e de vinzare.
Frunzaresc de ceva vreme OLX si autovit, insa nu pot sa am incredere in anunturile alea. Unele par prea bune.
Poate pe afara sa pot gasi ceva, dar mi-e putin frica.
Ajunge, ca deja m-am lungit.
ps: referitor la intretinere, nu sint genul de om care sa plinga ca un parbriz costa 8 milioane, un butuc cu rulment 300 lei sau o bucsa costa 100 lei. Am niste referinte la preturile astea si sint decente. Si din ce am vazut la Volvo preturile pieselor sint in general ok pentru consumabile.