iulirx

Pentru cei nascuti in anii 60' - 70'

113 posts in this topic

NOI

>  cei nascuti la inceputul anilor 60 si cei nascuti in anii 70, vedem

> acum in anul 20l0   cum casa

> parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa  decat

> atunci cand au

> cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele

> noastre in jur de 20 de

> ani.  Avem amintiri despre primii pasi pe luna, si

> despre razboaie

> sangeroase, si avem cultura generala, pentru ca asta

> insemna ceva o data.

>

> Suntem ultima generatie care

> a jucat

> "De-a v-ati ascunselea" , "Castel", "Ratele

> si vanatorii",

> "Tara, tara, vrem ostasi",

> "De-a prinselea","Sticluta cu

> otrava", "Pac Pac", "Hotii si

> vardistii", ultimii care

> au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii

> care  au

> folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut

> petreceri video

> (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile

> inchisi in casa),

> primii care am vazut desene animate color, primii care am

> renuntat la casete

> audio si le-am inlocuit cu CD-uri.

>

> Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de

> blugi de la turci,

> iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de

> gasca.

>

> Noi nu am dat examene de Capacitate,

> nu am dat teste grile

> la admitere.

>

> Noi am fost ultimii "Soimi ai

> Patriei" si

> ultimii "Pioneri".

>

> La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in

> engleza...Si am cantat MULTI

> ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.

>

> Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills , Melrose

> Place , Twin Peaks ,

> Dallas .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu

> avea inca televizor.

>

> Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia

> asteptam sa vina si la

> noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe cu

> apa.Intre timp, ne

> consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele

> bidoane umplute cu apa

> de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii.

> Si uite un motiv bun

> sa nu mergem la scoala.

>

> Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo,

> si Michael Jackson,

> si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de

> manele singurele melodii

> de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia

> pasii, dar toti dansam!

>

> Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat

> de Led Zeppelin, Deep Purple,

> Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50

> Cent si Britney

> Spears.  Am citit "Licurici",

> "Pif", Ciresarii, si am

> baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar

> cand au aparut primele

> sucuri "de la TEC " fara sa ne fie teama ca

> "au prea multe

> E-uri", iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla

> de suc fara teama de

> virusi.

>

> Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit

> internetul. Noi nu ne

> dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam

> dolby surround system,

> taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam

> Nintendo sau Playstation ci

> jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le

> cumparam si le uitam

> pe dulap, pline de praf.

>

> Abia asteptam la chefuri sa jucam "Fantanita",

> sau "Flori, fete

> sau baieti", sau "Adevar sau Provocare", sau

> orice ne dadea un

> pretext sa "pupam pe gura" pe  cine

> "iubeam"..

>

> Noi suntem cei care inca au mai "cerut

>  prietenia", care inca

> roseam la cuvantul "sex", care dadeam cu banul

> care sa intre in farmacie

> sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa

> si sa le aruncam in

> capul colegilor,  care am completat mii de oracole,

> sperand ca persoana

> iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti

> place?" ca ne place de

> el/ea.

>

> Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca

>  noi am mers cu

> bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut

> scaune speciale in

> masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau

> din greseala pe jos,

> nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de

> copii, nu ne-am

> spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate

> pisicile din

> cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam,

> parintii nostri nu

> au "child proof the house", ne-au trimis sa

> cumparam bere si vin de

> la alimentara, si cate un pachet de tigari de la

> tutungerie.

>

> Noi am auzit cum  s-a tras la Revolutie , noi am fost

> martorii a trei

> schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu

> Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua.

Noi am fost

> primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV , noi

> suntem cei care mai

> tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus".

>

> Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de

> "first-timers" ... Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara, iar dusmanul este din interior si nu de afara... Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum.

Azi, suntem la fel de saraci, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea????

Atat: sa ne opunem manelizarii programate a Romaniei!  

Voi cei din generatiile 60 - 70 alaturati-va noua si trimiteti la toata lumea acest mesaj!

>

> Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ganduri, esti

> de-al nostru !   Numai in acest caz, te rugam sa trimiti mai departe!

M.B.F. & co.

asa am considerat eu ca trimit mai departe ....

La naiba, asa de batran sunt :'(

Atat: sa ne opunem manelizarii programate a Romaniei!  

Ce-i si cu prostia asta? Cine a programat manelizarea Romaniei?

iulirx : e romantic cum ai pus probl, dar din pacate libertatea e rau inteleasa la noi; pana nu punem in functiune bata legii, increzutii, neghiobii, cei fara 7 ani de acasa, ies in fata ca paduchii si fac tot ce le trece prin mintile cretine,  incepand cu cei pusi in fruntea tarii, multi dintre ei agramati si impostori; nu cred ca e programata manelizarea ci mai degraba noi suntem un popor slab - am preluat de la tigani, de la vecini si de aiurea, tot ce e rau, tot ce nu ne reprezinta; sa ne amintim cate premii internationale au luat romanii cu folclorul autentic, atat de frumos si de bogat, cate minti luminate au plecat pe alte meleaguri, .... samd; manelizarea ne este noua imputabila..... si mass mediei, cu impactul imens si goana dupa rating, cu programele stupide si practicarea unui senzational ieftin, zi de zi, ceas dupa ceas; trist, deplorabil, dezgustator.

ne vom trezi candva oare?

Copii nascuti in Epoca de Aur, asta am fost, dar a fost fain.

Oare? chiar fain a fost? eu tin minte cu totul altceva; o fi fost fain pt unii, dar nu pt cei multi, eu tin minte spaima pt ziua de maine, lipsurile si goana dupa cate ceva necesar pt copiii mei, am crescut doua fete, le-am tinut la facultate dar cu lipsurile zilnice, cu frigul din casa si cu programul tv de doua trei ore, din care cel putin o ora vorbeau cizmarul si codoi, savanta de renume mondial... si multe altele; da, e adevarat, circulau bancuri, ca si acum, de fapt romanul face haz de necaz, adica de el insusi ; nu stiu ce era fain, poate doar faptul ca am colindat muntii, iar pe tren circulam cu "nasul" - o chestie faina, nu?  nici vorba sa-mi pot cumpara o masina, nici chiar trabant (urasc nespus de mult taraboanta aia nenorocita) .... cam asa de fain s-a vazut dinspre mine iepoca de aur  :rant:  :machinegun:  :angry5:

Eu tin minte ca stateam cu cartela la coada la paine, sa-mi mazgaleasca tanti aia acra pe ea. Mai tin minte coca-cola adusa pe sub mana de la sarbi de o ruda, telecinemateca, teleenciclopedia, cum ne uitam cu forta la scoala la al XIV-lea congres, frigul din apartament, banane invelite in ziar si puse pe dulap la copt... Ce vremuri!

@nelu

cine a programat ?

NOI am programat manelizarea romaniei, prin acceptarea lipsei de cultura.

NOI, prin votul pe care-l dam unora ca vadim si becali

NOI, prin lipsa de educatie, prin acceptarea unei vieti bazate pe parvenire.

NOI, prin lipsa oricaror principii morale

noi facem ca romania frumoasa sa dispara !

acesta este un mesaj catre cei inteleg asta. daca tu nu esti de acord, nu esti si gata !

Eu de fiecare data cand aud pe cineva ca spune "Era mai bine inainte" ma apuca toti dracii. Uneori nici nu au argumente.

Ca a fost fain pe alocuri, sunt de acord. Doar era copilaria mea, ce naiba si cu toate lipsurile, neavand TV 24/24, am citit cateva sute de carti si am o baza si o cultura generala, am jucat mingea in strada cand erau 3 masini parcate pe toata strada si il rugam pe cel care o parca pe terenul nostru sa o mute putin mai in fata. Acum nici nu am pe unde sa merg pe jos sa imi iau paine de masini. Inclusiv a mea dar se exclude :)) Sunt multe exemple si se pare ca ne aducem aminte mai mult lucrurile frumoase si devenim nostalgici.

Da, a fost fain dar nu a fost frumos !

@Alex: era vorba de cei nascuti in anii 60 - 70 si ce am simtit noi. Sigur ca pentru parintii nostri a fost extrem de greu. Lasind la o parte muuuulte lucruri care nu erau, nu se gaseau .... ma refeream strict la viata de copil. Cum jucam frunza, lapte gros, castel, diri diri, cum mergeam pe jos la scoala in gasca tot cartierul, la asta ma refeream. In rest, a fost o mizerie, sint de-acord cu tine. Acum du copilu' ia copilu in fiecare zi. Nu poate sa se duca singurel ... nu se mai joaca asa cum o faceam noi. Acum, tinara generatie joaca nintendo, play station, chat, sms - uri, nu mai merg la bairame, munte, tabere si tot asa..

@ iulrix

frate, parca mi-ai luat cuvintele din gura.

sa nu uitam ca manelistii de azi sunt copii ai manelistilor de ieri, nu au aparut din neant!

voi astia de dinainte de 60, ne spuneti noua CUM sa luptam impotriva "manelizarii".... ;D

Nu vedeti ca e la moda sa fii manelar? Toate televiziunile promoveaza pe behaiti cu doua clase terminate-n 8 ani pe care-i doare inima, au dusmani, gagici haladite, mertzane and so on. Daca esti liceean sau elev si n-ai sonerie cu gutza nu esti trendy. Eu cand eram mic eram plin de zgarieturi si bube de la bicicleta, fotbal si urcat in copaci, astia mici de acum vorbesc de strategii in world of warcraft de la 5-6 ani.

@Catalin si eu am crescut dupa 89 cu Nintendo si SEGA ca alea erau atunci, nu s-a intamplat nimic rau, in 95 am avut primul calculator PC si intram pe BBS sa stau la chat cu baietii iar din 88 ma jucam la HC 85 (dupa ce-i incarcam Basicul) deci pot spune ca de mic eram "high tech" si nu pot spune ca mi-a facut rau .

Nu am citit multe carti, am asteptat varianta video, nu mi-a placut scoala, nu mi-a placut fizica si nu-mi pare rau deloc pt ca desi in ceea ce fac eu zi cu zi folosesc diverse legi din fizica, consider ca e mai bine sa inveti singur ce-ti trebuie decat sa fii fortat sa inveti.

In viata reala cel mai mult rau iti faci daca te uiti in curtea vecinului si ravnesti la ce are el, e mai bine sa-ti stabilesti un target si sa-l depasesti, anul trecut era XC70, anul asta este XC90 pt mine .

Asta cu manelizarea e cam de 2 lei, un gen muzical nu poate modifica nimic, lipsa de cultura este cauzata de sistemul de invatamant bolnav din tara asta, un sistem prost care iti baga pe gat cu polonicul si cand ai terminat 12 clase vezi ca nu stii nimic .

asta inseamna manelizare : dorinta de a avea bani INAINTE de a avea cunostinte. sau fara a avea deloc cunostinte.

de a fi superficial , de a te incadra in turma fara nici o judecata proprie.

nu manelele ne fac rau, ci acceptarea lor !

Nu cred ca e normal sa punem eticheta chiar asa usor, maneaua este un stil muzical, heavy metal este un stil muzical, daca yo spun ca  cei care asculta heavy metal sunt niste drogati si niste jegosi nu cred ca as spune adevarul.

Oricum eu cred ca scoala formeaza pe om, nu neaparat scoala primara sau liceul, alea sunt facute cu deasila, facultatea te formeaza, pe mine unul facultatea m-a format, acolo am data prima data cu capul ca deh profesorii de la generala erau prieteni de familie, aia de liceu doar cativa dar tot ca rata am trecut si prin liceu iar in facultate nu a mai mers iar la master ca sa puna capac am avut prima restanta, evident un coleg de facultate a lui maicamea, probabil a vrut el sa dovedeasca ceva ;D

Asa ca pana nu schimbam scoala asta cu deasila nu o sa avem cultura, nu avem cultura avem ce vezi si tu pe strada .

nu exista scoala cu de-a sila !

exista doar scolari carora nu le place scoala. scoala e ceva necesar.

diferenta intre prosti si destepti e ca primilor le-a placut scoala....

Hai ca o dai cotita, o fii de la prea multa apa .

Scoala noastra e degeaba, nu se face carte pt ca e prea multa materie de digerat in putin timp, practica nu se face deloc, sport nici atat, arte deloc si vrem sa avem copii destepti si culti, pai cu ce profesori si cu ce materie.

Noroc ca a aparut scoala alternativa in RO, acolo copiii au o sansa, invata usurel dar pe indelete si practica e practica.

Sunt multi care habar nu au sa schimbe un bec la masina mai nene si tu-mi spui mie ca maneaua ne-a prostit   :nana:

catalin : da, ai dreptate, pt cei mici nu se punea problema ci pt parintii lor, copii, ca si astazi, traiau in lumea lor, erau fericiti pt ca noi aveam grija sa nu-i stresam cu necazurile zilnice; acum evolutia tehnologica  i-a dus in lumea virtuala, mi se pare normal, iar cultura a suferit o mutatie, a devenit interdependenta de tehnologie, nu stim inca daca e bine sau rau, dar asta e realitatea;

Victor : ai dreptate, mai toti citeam mult, pt mine si pt familia mea era o placere sa discutam despre cartile citite, despre personaje, mergeam la teatru, la opera, ascultam discuri, aveam magnetofon si petereceam cu prietenii, dar toate constituiau o evadare din realitate, era ceva fortat, desi eram sinceri in ce faceam pt a scapa de stres, din cauza asta spun ca nu era fain;

Bogdan G :asa e, in scoala e prea multa materie de buchisit, dar asta e tot o mostenire, adu-ti aminte cate examene aveam in sesiune, cate materii absolut inutile pt profilul ales, basca ec. politica...

Cu toate ca scoala romaneasca s-a depreciat foarte mult, asa cum spune si Iulirx cine vrea sa invete - invata si are performante. Eu cred ca cei mai importanti ani de scoala sint cei din scoala primara, unde practic se zideste temelia fiecaruia. Nu sint de acord cu ideea lui Bogdan G ca scoala primara mai e cum e, dar facultatea te modeleaza. Fara scoala primara si cunostinte temeinice - facultatea e vax ... Parerea mea. Din pacate eu constat ca in Romania scoala primara inca este la un nivel superior de calitate (pt cine este constiincios si vrea sa invete) iar facultatea s-a depreciat foarte mult. In Vest, scoala primara este slaba (mai diluata) iar universitatea este la mare inaltime. Asa cum trebuie sa fie: facultatea e facultativa nu fabrica de intelectuali cum e la noi

Parerea mea e alta, daca in scoala primara materia vine cu polonicu` si mai mult "curge pe langa" pt ca hai sa fim seriosi este prea multa materie pt niste copii de 7-14 ani, asa de multa materie incat scoala devine un "monstru" pt copil, in loc sa fie ceva la care sa mergi cu drag.

Daca in ultimii ani am tot copiat diverse chestii din vest de ce nu am luat si sistemul de invatamant, sistemul nostru de invatamant este invechit si cu randament foarte mic .

Eu m-am nascut in 73. Eu tin minte cam nu mi-a fost prea placuta acea perioada. Imi aduc aminte de cele scrise, dar doar aceste lucruri imi induce o stare de reverie, ce seamana mai mult cu un sentiment de apartenenta la o epoca a evolutiei romanilor.

Despre ce a fost si ce este, eu cred ca educatia in acea perioada era mai buna avand in vedere constrangerile si nu calitatea actului de invatamant. Si azi ar fi posibila o educatie corecta daca ar exista anumite constrangeri. Calitatea actului de invatare tine de 2 factori, educatorii/profesorii si elevii. Oricata pregatire ar avea primii, cei ce au obligatia sa invete nu o vor face atat timp cat nu vei fi obligat sa reusesti in viata prin ceea ce stii sa faci ci doar de cat de "smecher" si "descurcaret" esti. (vedeti filmele cu Sidney Poitier si altele in acelasi gen: "Domnului profesor cu dragoste", etc.)

Iar daca manelizarea este o forma posibila si extrem de facila de a avea ce vrei, atunci de ce sa inveti?

Iar de faptul ca in acesta perioada exista aceasta manelizare, se datoreaza tot generatiei '60-'70, prin faptul ca au dorit sa evadeze complet din ceea ce a insemnat perioada comunista. Iar singura modalitatea de evadare a fost sa adopte ceva ce nu necesita constrangere.

Comemorati aici ca va placea sa cititi carti, de ce nu mai cititi acum? Nu exista timp? Sau va este mai usor sa stati pe net, sau la TV sau sa faceti orice altceva, unde nu este o nici constrangere?

Efectul actiunilor noastre curente, zilnice vor da cultura si educatia generatiei viitoare.

Schimbarea de mentalitate trebuie sa vina de la fiecare din noi, si dintr-o reforma politica.

@BogdanG: RedThunder BBS iti spune ceva ?! :)) Intalnirile de pe la Cismigiu ?! Copli Bar ?! ;D Xenia... ProBoard... ehh, the good old times...